När min vän Jennie fyller 5 bast i dag, så är frågan, hade du levt idag, om du inte slutat med skiten?
Antagligen inte!!!
Väljer man drogerna, så vet man ju inte, när timglasets sand slutat rinna, men det är ju så här, slutar man inte själv, så hjälper drogen dig, att hitta slutet.
Ungdomar tror precis som alla andra ungdomar, i alla tider trott och tänkt, jag slutar precis när jag vill.
Ta några stark öl, är väll inget att fundera så mycket på, röka några joint, det är väll ingen som dött av, att dra i sig lustgas, är ju bara något trevligt, som används på partyn, men som används ofta av små kids.
Många skulle aldrig trycka in en nål i sin ven, nykter!!
Men efter några stark öl, så har det lilla förnuft som funnits borta, då är man redo för allt.
När det gäller droger, så gäller ju tabletter för många unga, det luktar inget, det är smidigt att ta, men saken är den, du kan dö på ett ögonblick.
Tramadol är en drog som är poppis bland ungdomar.
Föräldraföreningen mot narkotika: ”Vissa unga tror att tramadol är ofarligt”
Uppdaterad 5 december 2019Publicerad 5 december 2019
Varje vecka utför Föräldraföreningen mot narkotika 170 drogtester på unga i Malmö.
– Tramadol och cannabis är en väldigt vanlig kombination, säger Jenny Svensson från föreningen.
Det tar fem minuter att se vilka droger som finns i kroppen hos den som gör ett drogtest hos Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Malmö. Många kommer själva, andra tillsammans med en förälder eller med personal från socialtjänsten.
– När vi testar unga hittar vi oftast cannabis och tramadol. De är från tolv år och uppåt, säger Jenny Svensson.
Missuppfattning om tramadol
De som gör ett drogtest hos FMN får vara anonyma när de lämnar urinprov för att se vilka preparat som finns i kroppen. De som efteråt vill prata med personalen kan göra det i ett samtalsrum som finns i lokalen i stadsdelen Lorensborg i Malmö.
– De som kommer hit mer än en gång och får förtroende för oss berättar gärna hur de har det. Min uppfattning är att den psykiska ohälsan bland unga har ökat, säger Jenny Svensson, som har lång erfarenhet av arbete inom FMN och dessförinnan inom kriminalvården.
En erfarenhet hon delar med sin kollega Martin Bauhn.
– Min uppfattning är att missbruket av tramadol har ökat och ibland får man höra från ungdomar att tramadol inte kan vara farligt eftersom det är en medicin.
Vad svarar du då?
– Alla läkemedel har ju biverkningar så har man inte diagnosen ska man inte ta ett läkemedel oberoende av vad det är för någonting, säger Martin Bauhn.

Lägg till kommentar
Kommentarer