Ett ljus för alla liv som slocknat för tidigt
Tänd ett digitalt minnesljus för någon du saknar, eller för alla liv som slocknat för tidigt. Ljuset skickas direkt till din mobiltelefon. Ett enkelt och stämningsfullt sätt att delta i Suicidpreventiva dagen, oavsett var just du befinner dig. Du stödjer också Suicide Zeros livsviktiga arbete.
klicka på Tänd ett ljus, så kommer en länk, som leder er till ett ljus, där ni kan skänka en slant, och tända ett ljus som du saknar, som gick bort alldeles för tidigt.
Tack!!
Kampanj för att uppmärksamma självmord bland barn och unga
08 juli 2024
Nu startar vår nya kampanj, som finansierats med stöd av Göteborgs Stad, och vars syfte är att uppmärksamma Suicide Zeros många satsningar på att arbeta självmordsförebyggande med barn och unga.
I annonserna uppmanas vuxna att prata känslor och mående med unga i sin omgivning och vuxenvärlden adresseras med ungdomarnas egna ord: ”gubbjävel”, ”jävla boomer” och ”fucking kärring”.
– Eftersom vi jobbar med mörka frågor är en av våra viktigaste kommunikativa uppgifter att ge hopp. I den här kampanjen tänker vi att humor kan vara en väg att gå, samtidigt som vi får ut ett livsviktigt budskap, säger Ebba Lindström som varit projektledare för kampanjen hos Suicide Zero.
Kampanjen har tagits fram av Suicide Zeros egna medarbetare i samarbete med copywritern Mikael Lippman och kommer synas i kollektivtrafiken och stadsmiljön i Göteborgsområdet men även digitalt i hela landet.
Självmordsstatistiken för 2023 visar en oroande tendens i de yngre åldersgrupperna. Nu uppmanar Suicide Zero flera aktörer att hjälpas åt för att vända den negativa utvecklingen.
Fler svenskar tog livet av sig 2023 jämfört med året innan. Vid en närmare granskning av statistiken är det några grupper i samhället som sticker ut lite extra. Bland dem: Ungdomar och unga vuxna.
I åldersgruppen 15-19 var det ifjol 44 människor som dog i suicid (37 st, 2022). Bland 20-24-åringar gick siffrorna upp ännu mer. Hela 93 suicid, att jämföra med de 78 som inträffade året innan.
Att fler unga bär på tunga suiciderfarenheter visar också den undersökning Novus gjort på beställning av Suicide Zero. Där framkommer att 18-29-åringar i bredare utsträckning än riket i stort har upplevt självmord eller självmordsförsök bland sina vänner. Samtidigt larmar en rapport från Medieinstitutet om att unga mellan 15 och 25 använder internet i självdestruktivt syfte.
– Det här är till att börja med djupt tragiskt, allra främst förstås för de drabbade och deras anhöriga. De nya siffrorna har också känts som ett hårt slag för mig och mina medarbetare som jobbar stenhårt för att få bort självmorden, men vi kommer inte ge oss. Barn och unga vuxna ska inte behöva må så dåligt att självmord upplevs som enda utvägen. Nu krävs krafttag från oss, från politikerna och från hela samhället. Det här måste vända, säger Suicide Zeros tillförordnade generalsekreterare Eva Wedberg.
Wedberg menar att vården inte ensam kan lösa situationen och pekar på vikten av att sätta in självmordsförebyggande åtgärder på bred front och tidigt i livet. Som ett exempel välkomnar hon regeringens öppnande kring att införa psykisk hälsa på skolschemat, en fråga Suicide Zero länge drivit tillsammans med ett antal andra intresseorganisationer.
Samtidigt visar Suicide Zeros årliga kommunbarometer att bara drygt hälften av landets kommuner har rutiner för hur självmord eller självmordsförsök inom skolan ska hanteras.
Suicide Zero som organisation har bland annat därför tagit flertalet egna initiativ för att skynda på spridningen av suicidpreventiv kunskap bland landets yngre.
– Vi vet att individer som tidigt i livet får träna på att beskriva sina känslor och sitt mående har betydligt bättre möjligheter än andra att hantera psykisk ohälsa när de växer upp. Det är därför vi tagit fram klassrumsmaterial och faktaunderlag till allt från grundskola till idrottsföreningar där barn och unga samlas. Dessutom gör vi nu extra insatser för att inspirera vuxna att prata mående med barn i sin omgivning, säger Anna Matzinger som är projektledare för Suicide Zeros bok Livsviktiga snack som varje år skickas ut till de hushåll där det bor en nioåring.
Totalt var det 1 617 människor som under 2023 dog i suicid. Motsvarande siffra för 2022 var 1 569.
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.
Pressmeddelande: Ny undersökning: Landets räddningstjänster får inte förutsättningar att stoppa självmord
10 sepember 2024
En ny undersökning från Suicide Zero visar att en majoritet av räddningstjänsterna inte har med självmordsförsök i sina handlingsprogram för olyckor. Bristen på systematiskt arbete kan leda till att medarbetare inte är rustade för att hantera självmordsförsök och att räddningstjänsten avstår från att rycka ut vid larm.
Tisdagen den 10 september är det Suicidpreventiva dagen, en av världshälsoorganisationen WHO instiftad dag för att uppmärksamma självmordsförebyggande arbete och minnas de som dött i suicid. I samband med dagen presenterar Suicide Zero en sammanställning där man undersökt 92 räddningstjänster runt om i landet. Sammanställningen visar att riktlinjer kring suicidförsök saknas i många av de handlingsplaner för förebyggande och räddningsinsatser som räddningstjänsterna är skyldiga att ta fram. Endast 22 räddningstjänster definierar suicid som en olyckstyp och bara i 29 planer har suicidförsök en egen rubrik.
Räddningstjänsterna får inte samma förutsättningar från staten för att hantera självmordsförsök som de får för att hantera till exempel bränder eller bilolyckor. Brandkåren har på många håll i landet en viktig roll i att förhindra självmord, därför behöver de få riktlinjer och stöd, säger Eva Wedberg, tf generalsekreterare på Suicide Zero.
Av undersökningen framgår att många räddningstjänster inte är rustade för att hantera självmordsförsök. Det kan till exempel innebära att räddningstjänsten inte åker ut på självmordslarm, något som kan vara av särskilt stor betydelse i delar av landet där räddningstjänsten oftast är först på plats efter samtal till 112. Skälet till att många räddningstjänster inte arbetar strukturerat med frågan är att de riktlinjer och det stöd som räddningstjänsterna får från staten för att bidra till att färre människor dör eller skadas inte omfattar suicidförsök. Det ställs till exempel inga krav på att handlingsplanerna ska innehålla delar som handlar om suicid. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) styr räddningstjänsternas arbete.
Räddningstjänstens roll vid suicid måste regleras och MSB bör få i uppdrag att stödja brandkårernas insatser för att förhindra självmord, säger Eva Wedberg.

Lägg till kommentar
Kommentarer